Келихи


Показано 1 по 4 з 4 (Всього сторінок 1)

Як вибрати келих для вина

Келих для вина дарує не тільки естетичну насолоду, але має практичне призначення. Враження від напою багато в чому залежать від форми, обсягу і товщини скла посудини, з якої ви його п’єте. Неправильно підібраний келих дороге вино перетворить в дешеве, а ігристе — в тихе.

Для келихів існують певні стандарти. Вироблялися вони дослідним шляхом і сьогодні повністю відповідають своїм цілям — розкрити найкращі якості напою. Практика професійних дегустацій показує, що коли пробуєш одне і те ж вино з келихів різних форм, то по-різному його сприймаєш.

Келихи для тихих вин

Келих Rona Wintime, 540 мл

Більшість цінителів використовує три види келихів.

Білі вина наливають в посудину з округлою чашею і звуженими краями — таку форму називають тюльпаном. З таких келихів п’ють і рожеві вина.

Червоні подають в келихах двох типів: бордоский, нагадує збільшену копію келиха для білих вин, і бургундський, з округлою чашею.

Перший вважається універсальним і зустрічається частіше. Подовжена форма такого келиха дозволяє вину добре подихати. Крім того, пити з келихів бордоського типу прийнято вина з рясним і сильним ароматом, який краще розкривається, якщо відстань від краю посудини до носа дегустатора декілька збільшено. Вино з такого келиха відразу потрапляє ближче до горла.

Бургундський тип келихів призначений для вин, які професіонали називають «повнотілими». Тут є багато тонких ароматів. З бургундського келиха вино, в першу чергу, потрапляє на кінчик язика. З такого келиха рекомендують пити піно нуар, Бароло, Барбареско і деякі витримані білі вина.

Келихи для iгристих вин

Келих Luminarc OC3 French Brasserie, 280 мл

Для ігристих вин існує власна класифікація келихів. Серед них виділяють три типи: подовжений вузький келих під назвою «флейта» (flute), тюльпановидний і широкий, схожий на креманку, coupe de champagne.

Келих для шампанського BergHOFF Chateau, 190 млОстанній ніколи не використовується на професійних дегустаціях і рідко зустрічається в солідних ресторанах. Причина в нездатності зберегти гру бульбашок, таку цінну для шампанських вин, а також велика площа контакту з повітрям, що згубно для ароматичних якостей напою — вино швидко видихається.

Проте, така форма келихів довго залишалася найпопулярнішою для ігристих вин. Хоча б тому, що була першою. Але найцікавіше — це історія створення цих келихів. Кажуть, що форма чаші зроблена зі зліпка лівих грудей Марії Антуанетти.

Келих витягнутої форми, або «флейта» — ідеальний посуд для ігристих вин. Він дарує гарну гру бульбашок, які тонкою цівкою піднімаються з дна до поверхні, а аромати в ньому розкриваються прекрасним букетом.

Якщо вам попадається витримане шампанське, беріть келих тюльпановидної форми. Чим старше вино, чим воно багатше на аромати, тим складніше їх розкрити, тим більше простору потрібно для цього. У той же час горлечко келиха не повинно бути широким, щоб не відбулося миттєвого і згубного для ігристого вина контакту з киснем.

На практиці, цими трьома типами келихів для ігристих вин справа не обмежується. У лінійці кожного виробника скла є власний келих для ігристих вин. Зустрічаються конусоподібні (але вони розходяться догори, а практика показує, що краще ті, що звужуються), фігурні, асиметричні і інші.